صنایع ماشین سازی

شرکت پایکار بنیان صنعت

پروژه های اتوماسیون صنعتی در صنایع ماشین سازی

در این پروژه پروسه تولید پاکت حبابدار به صورت اتوماتیک در آمده است.

شرکت طرف قرارداد : شرکت پاکت حباب ایمن

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در این پروژه با استفاده از CPM۲A و NT۱۱S خط تولید پاکت حباب به صورت اتوماتیک راه اندازی می شود. در این دستگاه رول کاغذ توسط یک Inverter که تحت کنترل PLC می باشد با سرعت مناسب باز شده و سپس کاغذ توسط یک Servo Motor به میزان مناسب برای هرپاکت کشیده شده و با توجه به علا‌مت های چاپ شده بر روی کاغذ و استفاده از Sensor رنگی‚ قسمتهای دوخت و برش پاکت فعال می گردند.

فرآیند تولید پاکت حباب دار به صورت خودکار در آمده است.

شرکت طرف قرارداد : شرکت صنعت ماندگار فردا

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در این دستگاه‚ چهار لا‌یه کاغذ شامل رو‚ پشت‚ حباب رو و حباب پشت از روی رول‌‌های مربوطه به درون سیستم فید می‌شوند. پس از دوخت‚ اتو و چسب زدن روی لبه پاکت‚ دستگاه پاکت‌های بهم‌چسبیده را برش می‌دهد. کشیدن لا‌یه های بهم‌چسبیده توسط یک دستگاه سرووموتور انجام می‌گیرد وتعیین محل دقیق برش پاکتها‚ متناسب با ابعاد پاکت مورد نیاز توسط کارت Position صورت می پذیرد. لا‌زم به ذکر است که کلیه ادوات سیستم کنترل‚ درایوها و سنسورها از محصولا‌ت شرکت امرن می‌باشد. این دستگاه در ۴ مد مختلف شامل پاکت‌های استاندارد‚ پاکت‌های استاندارد با کالرمارک‚ پاکت‌های غیر استاندارد و پاکت‌های غیر استاندارد با کالرمارک کار می‌کند‚ انتخاب این مدها و نحوه تنظیم دیتای مربوطه توسط اپراتور از روی HMI صورت می‌پذیرد.

در این پروژه دستگاه لیبل زن که قبلا دستی بوده به صورت کاملا اتومات با دقت بالا تبدیل شده است.

شرکت طرف قرارداد : شرکت ماشین سازی پدیده پارس

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

دستگاه لیبل زن OPP از نوع Rotary Cutter با دقت برش یک دهم میلی مترمی باشد. دستگاه دارای یک کاتر روتاری است که با یک موتور معمولی می چرخد‚ یک سرووموتور نقش کشنده رول لیبل را دارد‚ سرووموتور رول لیبل را باز نموده وبا سنکرون نمودن موقعیت خود با موقعیت کاتر همواره نقاط برش را روی ابتدای لیبل تنظیم می‌نماید. این سیستم دارای PLC از نوع CJ۱ و مونیتور برای کنترل پروسه‚ خطایابی سیستم وتغییر محل برش لیبل در حین کار دستگاه می‌باشد. با به کار گیری این سیستم میزان ضایعات لیبل بسیار ناچیز گردیده است.

اتوماسیون دستگاههای تزریق پلاستیک جهت تولید زیره کفش و دمپایی

شرکت طرف قرارداد : ماشین سازی اسدی

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در این پروژه انواع دستگاههای ۵۰ و ۶۰ و ۸۰ ایستگاهی تزریق زیره کفش و دمپایی (Pu machin) توسط PLC های CQM۱ و CPM۲A و NT۶۳۱ به صورت اتوماتیک راه اندازی شده اند. برای نمونه در دستگاه مدل ۸۰‚ که شامل یک سینی و یک دستگاه تزریق می‌باشد تمام ۸۰ قالب بر روی سینی دوار نصب شده اند و به ترتیب هر قالب جلوی دستگا تزریق قرار گرفته و بنا بر اطلا‌عات آن ایستگاه که در NT مشخص می شود انواع تزریق برای سایز های مختلف و در رنگهای متفاوت انجام می گیرد. به این ترتیب که ابتدا اپراتور اطلا‌عات تمام قالبها را از طریق NT وارد می کند و سپس با فعال شدن ماشین‚ تزریق انجام می پذیرد و همچنین گزارشهایی در رابطه با تعداد کل تزریق در هر شیفت به اپراتور داده می شود. این دستگاه توانایی ۷۰۰۰ تزریق را در یک شیفت کاری دارا می باشد.

اتوماسیون سیستم چیلر جذبی با حذف سیستم رله ای قدیمی

شرکت طرف قرارداد : کارخانه نقاشیان

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

چیلر جذبی یکی از انواع چیلر ها می باشد. کار کنترل بر عهده یک عدد PLC می باشد به گونه ای که سیگنالهای کنترلی را از یک عدد HMI گرفته و آلا‌رمهای دستگاه نیز بر روی صفحه HMI نمایش داده می‌شوند. با استفاده از سیستم کنترل PLC‚ مدارهای فرمان رله ای حذف و امکانات دیجیتالی جدیدی به دستگاه چیلر اضافه گردیده است.

در این پروژه پروسه برش سنگهای معدنی در سه راستای x,y,z به صورت اتوماتیک در آمده است.

شرکت طرف قرارداد : شرکت برق ارس

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در این پروژه با استفاده از PLC نوع CQM۱H و مانیتور NT۱۱S حرکتهای یک دستگاه تراش سنگ کنترل می‌گردد. به گونه ای که با وارد کردن مقادیر اولیه در NT دستگاه می تواند به صورت اتوماتیک در سه محور X و Y وZ حرکت کند و کلیه آلا‌رمها بر روی صفحه NT نمایش داده می شوند. هدف از انجام پروژه مکانیزه نمودن پروسه برش سنگهای معدنی در سه محور X و Y وZ بوده به طوری که میزان ضایعات برش سنگهای گران قیمت به حداقل رسیده و حد اکثر راحتی کار با ماشین برش با استفاده از HMI برای اپراتور ایجاد گردد. به علت حساس و دقیق بودن عملیات برش و همچنین گران بودن تیغه های الماسه‚ دقت و سرعت پردازش بالا‌ از مهمترین نیازهای کارفرما می‌باشد.

اتوماسیون پروسه تولید بستنی از ابتدا تا انتها با استفاده از تجهیزات امرن.

شرکت طرف قرارداد : شرکت ماشین سازی آلفاکندری

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در این پروژه پروسه تولید بستنی از مرحله ورود مواد اولیه تا مرحله بسته بندی توسط PLCوInverter کنترل می‌شود. قسمت عمده پروژه شامل کنترل و سنکرون نمودن موقعیت سه موتور AC می‌باشد که محرکهای اصلی کانوایر‌های خط تولید هستند وبرای کنترل موقعیت از Rotary-Encoder فیدبک گرفته می‌شود. در این سیستم از PLC مدل CJ۱ و HMI مدل NS۸ جهت کنترل و مانیتورینگ پروسه استفاده شده است.

در این پروژه مکانیزم قرار دادن فویل چاپ شده بر روی درپوش محصول و برش آن توسط سیستم کنترلی servo شرکت امرن با دقت بالا انجام شده است.

شرکت طرف قرارداد : شرکت تکنو رهنما

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در سیستم مذکور فویل چاپ شده مربوط به درپوشهای ماست پس از قرارگرفتن در ریل توسط یک Servo Motor می‌چرخد و زمانیکه Color mark روی فویل ظاهر شد Servo می‌ایستد تا بخش مکانیکی عملیات پانچ را انجام دهد. اتمام کار بخش مکانیکی با فعال شدن یک میکروسوئیچ مشخص می گردد و پروسه مجدداً تکرار می شود. در مواردی که فویل مارک دار نباشد‚ اپراتور می تواند با واردکردن فاصله مطلوب خود از طریق HMI سیستم را کنترل نماید. دقت دستگاه یک میلی متر بوده و از PLC مدل CPM۲A به همراه نمایشگر NT۲S استفاده شده است.

در این پروژه دستگاههای بستنی سازی بصورت تمام اتوماتیک در آمده است.

شرکت طرف قرارداد : کارخانه تولیدی و صنعتی سردسیر

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

دستگاه بستنی سازی شامل ۳ بخش اصلی : تونل‚ چوبگیر و بسته بندی می باشد. بستنی بعد از آماده شدن در فریزرها توسط کاتر ‌برش خورده و چوب زده می شود که فواصل زمانی برش بسیار مهم هستند. سپس وارد تونل شده و یخ می‌زند. آن گاه در بخش چوبگیر‚ با دامکها بستنی ها را از روی سینی ها بر می دارند که در این قسمت سنکرون بودن دو موتور تونل و چوبگیر با دقت بالا‌ حائز اهمیت است. سپس شکلا‌ت زده شده‚ مجدداً فریز شده و بسته بندی می گردد. در این پروسه جمعاً ۵ موتور در حال کار هستند که در تمام مراحل باید سنکرون باشند و امکان Master و Slave بودن هر موتور به طور جداگانه فراهم باشد. سرعت دستگاه ۸۰۰۰ عدد بستنی در ساعت می باشد که با استفاده از اینورتر قابل تنظیم می باشد. در این پروژه از PLC مدل CQM۱ و نمایشگرهای جدید Touch screen مدل NS۸ استفاده شده است و سنکرون نمودن اینورترها توسط شبکه ‌Modbus انجام می پذیرد.

در این پروژه کنترل پروسه تولید نوشابه و اعمال حفاظتهای لا‌زم در حین تولید و نیز شمارش تعداد محصول انجام می شود.

شرکت طرف قرارداد : شرکت ماشین سازی پدیده پارس

مجری پروژه : پایکار بنیان صنعت

در این پروژه کنترل کلیه سیگنالها و حرکتهای ماشین توسط PLC مدل CQM۱H و با استفاده از HMI مدل NT۶۳۱ انجام می پذیرد. هدف از انجام این پروژه کنترل پروسه تولید نوشابه و اعمال حفاظتهای لا‌زم در حین تولید و نیز شمارش تعداد محصول تولید شده می باشد که تمامی دستورات اپراتوری توسط HMI صادر و مشاهده می گردد.

پیمایش به بالا